Nick Baker bizarr teremtményei - Axolotl

Milyen állat az Axololt? Kinek való? Mik a kezdeti lépések a beszerzésük előtt?

Moderátor: Axolotl moderátor

Nick Baker bizarr teremtményei - Axolotl

HozzászólásSzerző: Sendy » 2014.02.23. 11:28

Nick Baker bizarr teremtményei - Axolotl

Kevés film foglalkozik az Axolotl-okkal. Az egyetlen film amit eddig találtunk, Nick Baker bizarr teremtményei sorozatból van. Ritkán vetítik, nehéz elcsípni, ezért mi kitettük a videó elérhetőségét.

A videó 2009-es.

Kattints a képre a videóért...
Kép

A videó tartalma:

Nick Baker 20 éve tart Axolotlokat saját otthonában.

Sendy írta:Találni némi kivetnivalót Nick Baker axolotl akváriumában. Túl kicsi az akvárium, nem megfelelő felszínű és méretű kavics, zárt tető miatt a párolgási hűtés nem valósul meg, de ettől függetlenül is lehet ideális hőmérséklet az akváriumban. Az akváriumi tereptárgyak némelyikébe egy balesetveszélyesebb axi könnyen beszorulhat.


Mexikóváros helyén a spanyol hódítók lecsapolták a tavakat, hogy megalapíthassák Mexikóvárost. Néhány tó viszont megmaradt. A Xochimilco-tó helyén 200 hektár mezőgazdasági terület azaz 189 folyamkilométer csatorna áll.

xochimilco-tó.jpg
Xochimilco-tó csatornahálózatának térképe

xochimilco-tó-2.jpg
Xochimilco-tó

xochimilco-tó-3.jpg
Xochimilco-tó

Ez az egyetlen megmaradt természetes élőhelyük. Mexikóvárosban hatalmas a levegő és a környezett szennyezettsége ami a Xochimilco-tóra is hatással van.

xochimilco-tó-5.jpg
A háttérben a szürkés ködfelhő Mexikóváros szmogja.

xochimilco-tó-6.jpg
Környezetszennyezés hatásai

A mezőgazdasági termelés méreganyagai is a tóba jutnak: növényvédő szerek, gyomirtók, tápoldatok, továbbá szennyvíz is. A csatornarendszer zárt, így a méreganyagok nem igazán tudnak kijutni a rendszerből.

A tóban siralmas élővilág él. Bűzős, rothadó elhalt növényzet borítja a tó alját.

xochimilco-tó-4.jpg
"aljnövényzet"

Nick Baker írta:Rá kellett döbbennem, hogy álmaim kétéltűi tulajdonképpen szennyvízben úsznak... már ha úsznak

A videóban fognak egy beteges, súlyosan sérült, eldeformálódott szájú pontyot, mely a hatalmas környezetszennyezés miatt került ilyen állapotba. Ahol a vizek csótánya se képes megélni, nem várható el, hogy egy ilyen érzékeny állat megéljen. Később még egy invazív, szennyvízkedvelő fajt sikerül kifogniuk, az Afrikai tilápiákat. Sajnos ezek igen agresszív halak, és megeszik az axolotl petéket is, és mivel gyorsabban szaporodnak, kiszorítják élőhelyükről, az axolotl-okat.

xochimilco-tó-7.jpg
Afrikai tilápia

Nick Baker írta:Olykor azt hiszem, az én munkám a legjobb a világon. Máskor meg elszörnyedek a víz állapota miatt. Bűzlik, ezt nem tisztítják, ez szennyvíz lakott területen, a vízben mindent sűrű, amorf, ragacsos, szürkés iszap borít. Lehetetlen felismerni, hogy mi van alatta.Leírhatatlanul gusztustalan.

A csatornarendszer egy tisztább részén őshonos kalászhalat is sikerül kifogni. Ezek jelentették az egyik fő táplálékot az axolotl-ok számára.

xochimilco-tó-8.jpg
Őshonos kalászhal

Nick Bakernek 2 hét alatt több száz hálókivetésből 1 db vadon élő Axolotl-t sikerül találnia, azt se eredeti élőhelyén, hanem 189 km-rel arrébb, az 1968-as olimpia evezős pályáján.

xochimilco-tó-11.jpg
68-as olimpiai evezős pálya

xochimilco-tó-12.jpg
Az első vad példány megpillantása

xochimilco-tó-13.jpg
Hálóból kiszedés

xochimilco-tó-14.jpg
Vadon élő példány


Egyes földművelők már visszatértek, a régi hagyományos iszapos trágyázáshoz, mellyel védik és nem károsítják a tó ökoszisztémáját. Szeretnék ezt visszahozni, hogy a tó ne halljon meg.

Régen fő tápláléknak számított az Axolotl, illetve mai napig kapni belőlük készített gyógyszereket, mert a helyiek szerint gyógyító hatása van, hiszen önmagát is regenerálja.

Világszerte tanulmányozzák az axolotl-okat. Dr. Luis Zambrano és csapata többek között az axolotl-ok életszükségleteit is kutatják,hogy ezzel meg tudják védeni őket a kihalástól. 2008-ban 553 hálófogásra sikerült kifogni egyet.

axolotl fogyatkozás.jpg

Az ábra a négyzetkilóméterenkénti egyedszámot mutatja az évek múlásával.
1998-ban 6000 egyed, 2004-ben 1000 egyed, 2008-ban már csak 100 egyed élt négyzetkilométerenként.

Sendy írta:Meg szeretném jegyezni, hogy a videóban az 5 perc táján látható lavórokat nem tartom túlzottan biztonságos és axolotl barát élőhelynek. A kavics nem mindenhol kerekített és túlságosan kicsi is. Nincs bújó az állatoknak és könnyedén kiugorhatnak. Persze előfordulhat, hogy ez csak egy vizsgálóhelység, és nem itt tartják őket, de azért fontosnak érzem megjegyezni, hogy azok a körülmények nem igazán megfelelőek.


New Yorki egyetemen Darrel Frost tanulmányozta a regeneratív képességet. Ha egy végtagjukat elvesztik, új nő helyette, nem hegszövet mint a többi élőlénynél, hanem őssejtekből csont, ér, izom, bőr, ideg keletkezik.

Képesek teljesen kifejlődni, és szárazföldivé válni, de ez rendkívül ritka. Mexikóváros állatkertjében él egy 5 éves teljesen szárazföldivé átalakult axolotl.

xochimilco-tó-10.jpg
Szárazföldi Axolotl

Egy kisebb csapat, és pár helybéli egy elkerített, tisztább csatornarészbe vadon befogott és otthon tenyésztett Axolotl-okat engednek vissza természetes élőhelyükre, hogy megóvják a fajt a kihalástól. A videón 38 példányt engednek vissza.

xochimilco-tó-15.jpg
Házi tenyészet
xochimilco-tó-16.jpg
Gát ami megvédi valamennyire az Axolotl-okat az invazív fajoktól.
xochimilco-tó-17.jpg
Visszaengedés

Nick Baker írta:Az Axolotl az élőhelyével alkot egységet.A Xochimilco része. Ha kivesszük innen és egy terráriumba tesszük, valami nagyon fontos dolgot veszítünk el ezzel a lépéssel.


xochimilco-tó-9.jpg
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Avatar
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1555
Csatlakozott: 2010.12.05. 00:24
Tartózkodási hely: Tatabánya

Vissza: Kezdőknek az Axolotl-ról és az akvarisztikáról

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron