Maya » Ma, 17:43 írta:nusimusi » Ma, 11:54 írta:Sziasztok!
Artúr (a vadas axim) a mai nap folyamán a szájába tuszkolt egy kb 3 centis kavicsot. Természetesen se ki, se be. Nagyon kétségbeestem, de sikerült csipesszel kierőszakolni a szájából. Pont ettől tartok, hogy kis erőt kellett kifejteni, hogy kijöjjön, mert valahogy beékelődőtt. Megnéztem a torkát, nem sértette fel. Még most sem értem ,hogyan tudta bevenni a szájába...
A kérdésem az lenne, hogy adódhat-e ebből nagyobb probléma? Most adtam neki egy kis szúnyoglárvát, de nem eszik. Nagyon meg van ijedve. Vigyem állatorvoshoz? Mi tévő legyek (azon kívűl, hogy az összes kavicsot azonnal kiszedtem)?
Előre is nagyon köszönöm a válaszokat, tanácsokat!
Üdv: Anna
Szia!
Helyesen cselekedtél, ha egy tárgy megakad a torokban se ki-se be, akkor csipesszel kell kivenni. Az én nagy hímem anno egy 4 cm-eset próbált lenyelni, az volt a legkisebb kő az akváriumban. Nagyon veszélyes a kis méretű kő, tehát azonnali eltávolítását javaslom.
Alapvetően ha kijött a kő utána nem hinném, hogy probléma lenne, ha felsértette, a seb tud gombásodni/elfertőződni, mondanám hogy figyelgetni kell...de nem igazán szokták hagyni, hogy a szájukba nézzünk.
Szerintem nem kell állatorvoshoz vinni, várj 3-4 napot, hogy hogy alakul a kedve. Torka melyik részén akadt meg? A fej és a test között a nyakban? Torkukban van a szívük, arra érdemes vigyázni.
Ijedség nagyobb szokott lenni, szerintem nem lesz semmi baja.
Üdv,
Maya
Istenkém, pont ott akadt meg, ahol a szíve van. Ami érdekes, hogy éreztem ott alul, hogy a bőrén keresztül átérződik, azt hittem kilyukadt.

De ezek szerint mégsem, és hála az égnek lett nagyobb baj.
Nem ide tartozik, de ha már úgy is itt vagyok megkérdezem. Miért van az, hogy kavicsot esznek? Nálam is ez a legkisebb méretű kő, de nem egyszer láttam, hogy az ennél nagyobbakat is "rágcsálja", nekiront, de azt hittem ,hogy a szúnyoglárvát eszegeti, ami rajta van. Mostmár ökölnyi kavicsokat veszek.
Most elég bágyadt, nem eszik, nem mozog. Figyelgetem az elkövetkezendő napokban, remélem rendbe jön!