Akvarisztikai kémia

Moderátor: Axolotl moderátor

Akvarisztikai kémia

HozzászólásSzerző: Sendy » 2010.12.14. 07:22

Itt olvashatjátok az akvarisztikai kémiával kapcsolatos beszámolókat, válaszokat.
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Avatar
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1555
Csatlakozott: 2010.12.05. 00:24
Tartózkodási hely: Tatabánya

pH - kémhatás

HozzászólásSzerző: Sendy » 2011.09.26. 11:16

Öreg hozzászólás, feljavításra, kiegészítésre került 2014.01.02.-án

A pH a víz kémhatását fejezi ki, azaz semleges, savas vagy lúgos. Ezt a vízben található szabad hidrogénionok (H+) és hidroxidionok (OH-) aránya határozza meg. Számértékben 1-14 közötti értéket vehet fel a pH.
1,00-6,99 pH - savas
7,00 pH - semleges
7,01-14,00 pH lúgos

A pH szorosan összefügg a karbonátkeménységgel, ami segít stabilizálni a pH-t. Túl alacsony (0-2 keménységi fok) karbonátkeménység (KH) esetén a pH instabillá válhat, és eltolódhat a vízben történő kémiai változások hatására. Magas KH (15 keménységi fok felett) állandó lúgos víz problémát okozhat, melyet hiába savazunk, hiszen puffereli, visszaállítja, így a magas keménységű, magas pH-jú víz problémáján a KH csökkentésével segíthetünk, melyről a Vízlágyítás és vízkeménység cikksorozat ír:
1. rész viewtopic.php?p=4546#p4546
2. rész viewtopic.php?p=4553#p4553

Mi az ideális pH érték?
Minden vízi élőlény számára van egy ideális pH érték amire ügyelni kell. Egyes halak a lúgosabb, mások a savasabbakat kedvelik.
Axolotlok esetében az ideális érték 6,5-7,5 között van.

Mi történik ha nem ideális a pH?
Minimális eltolódás nem okoz problémát, de a pH eltolódása lúgos irányba (8 vagy afeletti pH) erősen kedvez a gombásodásnak. A túl magas vagy túl alacsony pH ugyanúgy okozhat kedvtelenséget, bőrnyálkásodást, dekoordinált mozgást, izgatottságot, vízből kiugrási kísérletet, majd idővel halált. Ezért nagyon fontos, hogy az állat furcsa viselkedésekor azonnal vizsgáljuk meg a vizet az esetleges problémás vízparaméterekre, így a pH-ra is.
Axolotlok esetén 5,5 alatt illetve 9,0 felett már veszélyes a pH.

A méréshez többféle módszer áll rendelkezésünkre:

 • pH papír - nem minden pH papír olvasható le igazán jól 6-8 pH tartományban. Célszerű olyat beszerezni amin 2-4 tizedes értékekkel lehet leolvasni egy szűkebb tartományban a pH-t
  egész skálás ph papír.jpg
  1 egész egységes beosztású pH papír
  tizedes skálás ph papír.jpg
  2 tizedes beosztású pH papír
 • pH tartós teszter, ami folyamatosan mutatja 6 hónapon át a víz pH-ját. Greenaqua boltjában beszerezhető.
  seachem-ph-alert-ph-teszt.jpg
 • akvarisztikai cseppentős teszteknek széles választéka van a boltokban, de a legdrágább is csak sajnos nagyjából ugyanolyan pontosan olvasható le mint a legolcsóbb pár száz forintos.
  A neptunos pár száz forintos 7,5 pH fölött használhatatlan, onnantól már csak ugyanazt a kéket mutatja. Az ideális pH ezen tesztnél ha türkizkékes árnyalatot kapunk.
  JBL-nek vannak szűkebb és széles skálásabb tesztjei elég drágán, de azok valamivel pontosabban leolvashatóak.
 • mártogatós tesztekből is több márkát kipróbálhatunk, ezek szinte mind kombi gyors tesztek, tehát több félét mérnek egyszerre. Ezekből talán a legpontosabban leolvasható amatőrnek a Sera, de ez sokkal drágább, mint a JBL sokat hangoztatott 6 in 1 gyorstesztje, ami 45 másodpercnél mutatja a legpontosabb értéket. Mártogatós tesztnél ügyeljünk arra, hogy a KH, GH értéket ellenőrizzük le, mert a teszt csal pH értéken, ha a KH magasabb mint a GH. Magasabb KH-hoz áltlában magasabb pH is társul és fordítva is, alacsony KH, alacsonyabb pH-t eredményez. Ha ez az összefüggés nincs meg a tesztben és alacsony KH esetén is 8-9 pH-t mérünk, akkor valami probléma van a vízzel. A mártogatós tesztekkel spórolni úgy tudunk ha hosszában tiszta, éles ollóval 2-3 fele vágjuk őket. Sokan csinálják, hogy lefényképezik a dobozt a boltban telefonnal, hazaviszik az egy szem tesztet, aztán megpróbálják megmérni a vizet. Mivel a fórumon folyamatosan szenvedünk a homályos, színeket soha hűen vissza nem adott telefonos fényképektől, így ezt nem javaslom senkinek használatra. Inkább egy befőttes üveget mossunk ki, párszor öblítsük ki akváriumvízzel és a vizet vigyük a boltba és ott helyben olvassuk le.
 • pH mérő műszer: elég drágák, nem olyan hajszálpontosak mint hirdetik, folyamatosan kalibrálni kell őket, de egyszerűen lehet velük mérni. Áruk 9-13 e Ft között mozog.
 • vöröskáposzta: bár hihetetlen, ez eddig a legolcsóbb és legjobban ajánlott pH ellenőrző, részletes cikk róla: viewtopic.php?p=4221#p4221
  vöröskáposzta.jpg
  Vöröskáposzta skála
 • laborvizsgálat is szóba jöhet mint lehetőség akinek van ismerőse, vagy ilyen helyen dolgozik, megfizetni ezeket elég drága (1000-2000 Ft mérésenként)
 • egyebek: az emberi zsugoriság és leleményesség határtalan, így mindig elő tud valaki állni valami elképesztő ötlettel, hogy ő hogyan akar pH-t meghatározni. Ilyen a "szerintem a pH jó" sose mérte, de szerinte jó és nem az miatt gombás az állat. Mások vizeletvizsgáló tesztcsíkhoz tudnak hozzájutni gyorsan vagy olcsón, így azt használják. Van olcsó, jó és tartós megoldás, nem kell trükközni, vöröskáposztának mindig kell a fagyasztóban lennie. Gondoskodjatok előre, ne utólag kelljen kapkodni, az mindig drágább és problémásabb.

Mit csináljunk ha nem jó a pH?
Ha nem jó a pH, mérjünk mellé azonnal nitrit, nitrát, ammónia, keménység (GH, KH) értéket. A rossz vízből 1-2 litert mindig tegyünk félre kimosott, kiöblített edénybe pár napig.
Magas keménységgel összeköthető magas pH esetén azonnali 30-40%-os vízcsere, jóval lágyabb vízzel. 5-7 keménységi foknál lágyabb ne legyen végül az akvárium vize. Ha a pH még így is magasabb a kelleténél, akkor ezt másnap is meg kell ismételni. Itt minden bizonnyal a KH puffer hatása nyomta fel a pH-t. 10-15 keménységi fokú víznél már nem okoz a keménység 7,5-8 feletti pH-t, így erre állítsuk be végül a vizet fokozatosan.
Normális keménység esetén abnormálisan megnőtt, vagy lecsökkent pH esetén 30-40%-os vízcsere normál keménységű vízzel vagy némileg lágyabbal lúg, keményebbel savasodás esetén. Ez másnap is ismételendő, ha nem lesz jó az érték. Ebben az esetben valamilyen biológiai változás miatt borult fel az egyensúly. Nézzük át bomló részek után az akváriumot, ellenőrizzük az összes paraméterre amire tudjuk, és ebben a topikban az eredményekkel kérdezzünk, hogy mi lehet a gond, és hogyan tovább, persze mindezt a vízcsere után.
Mivel axikat 7-8 keménységi foknál lágyabb vízben nem tartunk, így a túl alacsony KH okozta elsavasodás nem jöhet szóba, de ha még is akkor több csapvizet kell az akváriumba önteni, hogy keményebb legyen a víz.

Vegyszerek a pH beállításában:
Sokszor hallani, olvasni hogy lúgokkal, savakkal, porokkal állítják be a víz pH-ját. Ez nem túl szerencsés, mert a víz vissza fogja állítani önmagát. A keménységekkel kell játszani és természetes anyagokkal amik befolyásolják az állandó pH-t. Hiába savazzuk le a magas keménységű vizet, a pH másnapra vissza fog állni.
Vannak különleges pH beállító porok, melyek alkalmazását egyenlőre nem javaslom, a kezdeti teszteredmények nem tetszettek, van más, kevésbé vegyi alapú vízbeállítási módszer is.
Feketetőzeg granulátum bizonyítottan lágyítja és savanyítja a vizet. A karbonátkeménységet vonja ki ezáltal savasítja a vizet 1-2 pH értékkel. Az ajánlott mennyiség felét használjuk, és naponta mérjük a pH-t!

Egy érv a savazás mellett:
Ha erősen gombafertőzött axiról van szó, akkor analitikai sósavval (gyógyszertárban lehet kikönyörögni 1 deci 10-20%-ost), PH- akvarisztikai vegyszerrel a pH-t le lehet vinni 6,5-7,0 közötti értékre fokozatos mérés, hígítás mellett 1-2 órán belül. Az állatot kivesszük az akváriumból. Vegyszert közvetlenül akváriumba nem öntünk, még ekkor se ha nincs benne állat, mert a biológiáját ölhetjük meg az akváriumnak egy hirtelen savazással. Külön vödörbe leszívunk akváriumvizet és ahhoz csöpögtetjük 3-5 pH-ig, majd ezt csorgatjuk vissza az akváriumba. Ha ez kevés, megismételjük. Ha megvan a kívánt pH-jú akváriumvíz, akkor az állat vizét fokozatosan 20%-os cserékkel kicseréljük erre, majd amikor fél-egy pH különbség van már csak, akkor mehet az akváriumba. A viselkedését figyeljük a következő 1-2 órában feltétlenül! Ha gond van, azonnal ki kell venni, valamit elrontottunk. Ez a pH csökkenés ideiglenesen fog így maradni, 1-2 nap alatt a víz újra a régi pH-n lesz, de a gomba elleni küzdelemben újabb fegyver. 6,0- 7,0 közötti pH-jú vízben a gyakorlat azt mutatja, hogy a gombásodás hamarabb elmúlik.
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Avatar
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1555
Csatlakozott: 2010.12.05. 00:24
Tartózkodási hely: Tatabánya

Idális vízkeménység?

HozzászólásSzerző: vic70 » 2012.01.15. 13:20

Sziasztok!Mi a megfelelő vízkeménység az axik számára?
vic70
Fórumozó
 
Hozzászólások: 35
Csatlakozott: 2011.01.26. 16:01

Re: Idális vízkeménység?

HozzászólásSzerző: liquid » 2012.01.15. 23:20

vic70 írta:Sziasztok!Mi a megfelelő vízkeménység az axik számára?

Szia!

Én úgy olvastam több forrásból, hogy nagy PH-különbséget kibirnak.
6.5-től egészen 8.0ig. 7.4-7.6 az optimális
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Avatar
liquid
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 284
Csatlakozott: 2010.12.04. 12:02

Re: Idális vízkeménység?

HozzászólásSzerző: Sendy » 2012.01.16. 12:45

liquid írta:
vic70 írta:Sziasztok!Mi a megfelelő vízkeménység az axik számára?

Szia!

Én úgy olvastam több forrásból, hogy nagy PH-különbséget kibirnak.
6.5-től egészen 8.0ig. 7.4-7.6 az optimális

Ph a sav-lúgosság érték. A keménység Kh tudtommal.
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Avatar
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1555
Csatlakozott: 2010.12.05. 00:24
Tartózkodási hely: Tatabánya

Re: Idális vízkeménység?

HozzászólásSzerző: vic70 » 2012.01.16. 16:17

Igen,a ph a savasságot mutatja.De sajnos sehol nem találtam vízkeménységre utalást :(
Csináltam egy aljazot hungarocellből,flexragasztóval,és egy halas fórumban irták,hogy háztartási sósavval lespriccelték,hogy ne keményítse nagyon a vízet.
Ezért kérdezem,hogy vajon sósavazni kell-e nekem is,vagy elég a néhány napi áztatás.
vic70
Fórumozó
 
Hozzászólások: 35
Csatlakozott: 2011.01.26. 16:01

Re: Idális vízkeménység?

HozzászólásSzerző: Sendy » 2012.01.17. 06:54

vic70 írta:Igen,a ph a savasságot mutatja.De sajnos sehol nem találtam vízkeménységre utalást :(
Csináltam egy aljazot hungarocellből,flexragasztóval,és egy halas fórumban irták,hogy háztartási sósavval lespriccelték,hogy ne keményítse nagyon a vízet.
Ezért kérdezem,hogy vajon sósavazni kell-e nekem is,vagy elég a néhány napi áztatás.

3-5 nap ázás, majd körömkefével finoman átsikálni és leöblíteni. Én nem sósavaztam, mégse volt kemény a vizem. Ha kemény akkor az a csapvíz miatt van. Axinál nem tudom mi a jó érték, de ami a halaknak általánosságban jó, az szerintem neki is. Én a tesztcsíkhoz adott tájékoztatót vettem alapul. Nekem is most igen kemény a víz, így ioncserélt vízzel hígítom, illetve forralom a csapvizet és szűrőpapíron átszűrve fogja Ling-ling megkapni.
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Avatar
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1555
Csatlakozott: 2010.12.05. 00:24
Tartózkodási hely: Tatabánya

Re: Idális vízkeménység?

HozzászólásSzerző: vic70 » 2012.01.17. 08:51

Az ázás már megtörtént,ma fogom beragasztani.Akkor a sósav kimarad!
vic70
Fórumozó
 
Hozzászólások: 35
Csatlakozott: 2011.01.26. 16:01

Re: Idális vízkeménység?

HozzászólásSzerző: liquid » 2012.01.17. 10:23

Sendy írta:Axinál nem tudom mi a jó érték

Ahogty valahol máshol írtam már, 6,5-től egészen 8.0-ig elélnek benne, az optimális 7,6 körül van.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Avatar
liquid
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 284
Csatlakozott: 2010.12.04. 12:02

Metilénkék tévhit

HozzászólásSzerző: LeviBoy01 » 2012.02.06. 15:17

Sziasztok! Nem tudom, hogy jó helyen teszem-e fel a kérdést.. Ti szoktatok metilénkéket tenni a vízbe? Ha igen, akkor mikor és mennyit? Mert én akvárium feltöltése után szoktam bele tenni annyi cseppet, amennyi rá van írva flakonra, de baromi sötét lesz tőle a víz és nagyon idegesít. És asszem csak sok napra rá tisztul ki valamennyire. :( Köszi előre is az infót!
Avatar
LeviBoy01
Megrögzött fórumozó
 
Hozzászólások: 73
Csatlakozott: 2011.12.15. 20:44

Re: Metilénkék tévhit

HozzászólásSzerző: Sendy » 2012.02.07. 07:44

LeviBoy01 írta:Sziasztok! Nem tudom, hogy jó helyen teszem-e fel a kérdést.. Ti szoktatok metilénkéket tenni a vízbe? Ha igen, akkor mikor és mennyit? Mert én akvárium feltöltése után szoktam bele tenni annyi cseppet, amennyi rá van írva flakonra, de baromi sötét lesz tőle a víz és nagyon idegesít. És asszem csak sok napra rá tisztul ki valamennyire. :( Köszi előre is az infót!

Metilénkéket nem teszünk csak úgy akváriumba, ahogy semmilyen vegyszert. Maximum vízelőkészítő folyadékot, de abból sem az antiklórt, hanem valami komplex előkészítőt, de lehetőség szerint ezt is hanyagoljuk, ha a csapvíz minősége nem kívánja meg.
Metilénkék használata gombás fertőzéseknél jó. A használatáról részletes leírást találsz az eü témakör gombásodás részénél. Tehát metilénkéket csak gombás fertőzésnél gyógyszerként használjuk, továbbá gombás fertőzés ellenőrzésére is jó. Egy cseppet tegyél közvetlenül a gombásodásnak indult bőrfelületre (víz alatt tedd, ne vedd ki az állatot a vízből), majd 2-3 másodperc után lötyköld el onnan a kékre színeződött vizet. Ha látható elszíneződés van, mint egy kék vatta, akkor gombásodás van, nyugodtan adhatsz még 1-2 cseppet neki. Ha csak a bőrön egy igen halván kis elszíneződés van, akkor az nem gomba, csak megfogta a bőrét. A gomba keményen beszíneződik és nem lehet semmivel sem összekeverni.
Nekem voltak axik orvosi adagú metilénben és hát 7 órával később eléggé láttam, hogy már kb élni se volt kedvük, a kezelést fel kellett függeszteni, tehát nem tesz jót az állatnak. A gombásodásnál se az egész vizet színezzük el, mert az semmit nem ér, az állatot jobban zavarja, bántja mint a gombát. A gombának közvetlenül kell metilénkék.

A Metilénkék nem vízelőkészítő, nem jó fertőtlenítésre (jó, csak nem úgy ahogy a boltosok előadják), fölöslegen terheli vele a vizet és az állat veséjét! Gombásodásra, gombásodás ellenőrzésére az itt vagy az az eü topikban ismeretett módon alkalmazandó!Másra nem használjuk.
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Avatar
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1555
Csatlakozott: 2010.12.05. 00:24
Tartózkodási hely: Tatabánya

Re: Metilénkék tévhit

HozzászólásSzerző: LeviBoy01 » 2012.02.07. 08:58

Értem! Köszi a tanácsot! Hát nekem az állatkereskedésben mondták, hogy mielőtt beletenném az állatokat, az előtt mindig tegyek bele annyit, amennyi rá van írva a flakonra. :( Akkor ezután nem teszek. Amúgy nem jellemző nálam a gombásodás. Szerencsére...
Avatar
LeviBoy01
Megrögzött fórumozó
 
Hozzászólások: 73
Csatlakozott: 2011.12.15. 20:44

Re: Metilénkék tévhit

HozzászólásSzerző: liquid » 2012.02.07. 09:55

LeviBoy01 írta:Hát nekem az állatkereskedésben mondták..

Ezt túl sokszor hallom :D Általában az állatkereskedésekben nem értenek nagyon a dolgokhoz. Az axiknak a legeslegjobb ha semmi nicns a vízben csak pár növényke és rendesen szűrve-szellőztetve van. A legjobb ha még klórtalanítót sem teszel bele, hanem hagyod 24 óráig állni a vizet. Tapasztalataim szerint akkor jó a víz, ha az üvegről és mindenről eltűnnek a buborákok, de ez ilyen sufnituning tapasztalat, 24 óra alatt kimegy belőle a klór általában. Ha akkora a baj, hogy az akváriumba kellene tenni vegyszert, akkor egyszerűen szedd szét és pucold ki. Ha kifejezetten valamelyik állatnak van baja, akkor elkülönítve kell vegyszerezni-sózni és akkor is csak rövid időre.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Avatar
liquid
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 284
Csatlakozott: 2010.12.04. 12:02

Re: Metilénkék tévhit

HozzászólásSzerző: LeviBoy01 » 2012.02.07. 15:50

Ahham! Akkor legközelebb már semmit nem teszek be, most viszont nincs kedven 80 liter vizet kiönteni. Köszi a tanácsokat!
Avatar
LeviBoy01
Megrögzött fórumozó
 
Hozzászólások: 73
Csatlakozott: 2011.12.15. 20:44

Re: Metilénkék tévhit

HozzászólásSzerző: liquid » 2012.02.08. 13:13

LeviBoy01 írta:Ahham! Akkor legközelebb már semmit nem teszek be, most viszont nincs kedven 80 liter vizet kiönteni. Köszi a tanácsokat!

Kiönteni nem kell, de ajánlatos cserélni rajta 3-4 naponta egy picit, hogy a vegyszer felhíguljon :)
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Avatar
liquid
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 284
Csatlakozott: 2010.12.04. 12:02

Re: Metilénkék tévhit

HozzászólásSzerző: LeviBoy01 » 2012.02.08. 13:54

Jaja! Én is erre gondoltam, mert csak nem akar kivilágosodni és már nagyon unom, hát még az axóm. :) Most 4 fekete neonhal társaságában van, de nem nagyon foglalkozik velük, pedig kajának vettem őket. A héten tervezek beszerezni neki valami bújót és néhány műnövényt is. Csak sajnos elég drágák itt a városban. Ha esetleg tudsz a neten valami olcsó webáruházat, ahol műnövényeket és dekorációkat lehet rendelni, akkor azt megköszönném! Üdv!
Avatar
LeviBoy01
Megrögzött fórumozó
 
Hozzászólások: 73
Csatlakozott: 2011.12.15. 20:44

Vízszűrő kancsó

HozzászólásSzerző: Sendy » 2012.04.07. 12:28

Klóros mifelénk a víz és baromira kemény. Több állat is, növény is van, akiknek valamilyen okból nem túl jó az amúgy karsztvíz jellegű csapvíz. Vettem vízszűrős kancsót. Nem reklámozni kívánok, csak hogy pontos adatokkal tudjak szolgálni, így megmondom, hogy Brita márkájú kancsót és brita maxtra szűrőt vettem 10000 ft-ért (1 kancsó, 4 szűrő). 1 szűrő 1300 Ft-ra jön ki, ha nem akciós és ha brita márkájút veszel. Ez a papír szerint 1 hónapig használható, gyakorlatban 2 hónapig simán használhatod, ha már kimerült, akkor megérzed a víz ízén, hogy nem változott meg, csak átfolyt rajta. Egy szűrő kimerüléséhez jó kemény víz esetén kb 100 liter víz kell. Ahogy nézegettem a szűrőt kerámiagolyók és aktív szén van benne. Szóval szerintem simán használható a cucc kimerüléség, maximum 3 hónapig. Nálunk 18-20 közötti a víz keménysége. Miután a kancsóból kiöntöm a vizet 6-8 lesz ez (megmértem). Akváriumba, növényeknek, állatoknak jobb ha klórmentes lágy vizet kapnak. 100 liter 1300 ft, akkor kb 13 ft/liter áron tudsz hozzájutni a lágy szűrt vízhez ami tökéletes akváriumhoz, növényeknek (különösen orhideákhoz), és állatoknak.
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Avatar
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1555
Csatlakozott: 2010.12.05. 00:24
Tartózkodási hely: Tatabánya

Re: Vízszűrő kancsó

HozzászólásSzerző: Uzsidoboz » 2012.04.07. 13:44

Nekunk van itthon víztisztítónk nem ilyen kancsos fajta hanem olyan átfolyó rendszerű amit a vízre kell rákötni. Ez kivesz mindent a vízből ami nem kell oda (klór, vegyi anyagok, bacik, hormonok, nehéz fémek stb) viszont benne hagy mindent amit kell. Én is ezzel tervezem feltölteni azt akváriumot. Viszont a szűrős kancsonal arra figyelj ha iszod is hogy ha nem csereled időben a Szűrőt akkor nem az lesz hogy max nem szűr hanem az addig összegyűlt dzsuvát ereszti vissza a vízbe. Ezt csak azért mondtam mert nem hiába találnak ki ezeknek elettartamot. Sőt sajna az sem mindig biztosíték. Ami nekem van itthon az azért nagyon jó mert van egy olyan rendszere ami folyamatosan mutatja a szűrő állapotát. Szóval a lényeg hogy a kancsos vizszűrőre figyelj oda mert ha nem jól van használva nagyon sokat ronthat vele az ember.
Üdv: Uzsi
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Avatar
Uzsidoboz
Megrögzött fórumozó
 
Hozzászólások: 130
Csatlakozott: 2012.04.04. 22:35
Tartózkodási hely: Balatonfüred

Re: Vízszűrő kancsó

HozzászólásSzerző: Sendy » 2012.04.07. 14:19

Uzsidoboz írta:Nekunk van itthon víztisztítónk nem ilyen kancsos fajta hanem olyan átfolyó rendszerű amit a vízre kell rákötni. Ez kivesz mindent a vízből ami nem kell oda (klór, vegyi anyagok, bacik, hormonok, nehéz fémek stb) viszont benne hagy mindent amit kell. Én is ezzel tervezem feltölteni azt akváriumot. Viszont a szűrős kancsonal arra figyelj ha iszod is hogy ha nem csereled időben a Szűrőt akkor nem az lesz hogy max nem szűr hanem az addig összegyűlt dzsuvát ereszti vissza a vízbe. Ezt csak azért mondtam mert nem hiába találnak ki ezeknek elettartamot. Sőt sajna az sem mindig biztosíték. Ami nekem van itthon az azért nagyon jó mert van egy olyan rendszere ami folyamatosan mutatja a szűrő állapotát. Szóval a lényeg hogy a kancsos vizszűrőre figyelj oda mert ha nem jól van használva nagyon sokat ronthat vele az ember.

Igen, ki van találva az időtartam (főként üzleti érdekből).... hasonló témájú cégnél dolgozom, szóval nem mindent kell elhinni ami le van írva :) Ismerősék huzamosabb ideje tesztelik 2 hónapos cserékkel mert akkor merül ki náluk. De azért köszi szépen a figyelmeztetést! Majd élesben laborral bevizsgáltatva (jó ha az ember ilyen helyen dolgozik )fogom vizsgálni a szűrő élettartamát.
Tervezem az egész lakásra rendszerben beépíteni a víztisztítót, de sajnos csóró vagyok mint a templom egere, szóval az talán majd 5 év múlva.
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Avatar
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1555
Csatlakozott: 2010.12.05. 00:24
Tartózkodási hely: Tatabánya

Re: Vízszűrő kancsó

HozzászólásSzerző: Sendy » 2012.04.11. 19:04

2 napja van 10 liter kancsós víz az akváriumban és ennyi idő alatt megnőttek 3-4 szeresükre Ling-ling kopoltyúszőrei (lassan 4 hónapja nem voltak ekkorák neki, igaz még így is igen gyér, de eddig hiába csináltam bármit is, alig volt néhány szál, az is max 1 mm-es.)
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Avatar
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1555
Csatlakozott: 2010.12.05. 00:24
Tartózkodási hely: Tatabánya

Re: Vízszűrő kancsó

HozzászólásSzerző: Sendy » 2012.04.20. 06:23

Sendy írta:2 napja van 10 liter kancsós víz az akváriumban és ennyi idő alatt megnőttek 3-4 szeresükre Ling-ling kopoltyúszőrei (lassan 4 hónapja nem voltak ekkorák neki, igaz még így is igen gyér, de eddig hiába csináltam bármit is, alig volt néhány szál, az is max 1 mm-es.)

Haladunk, haladunk. Most már egészen szép kopoltyúja van Ling-lingnek. Egészséges, igaz nem túl hosszú (fél cm), de dús és szép piros. Sokkal kevesebbet jár már fel levegőért is.Ha pótolni kell vizet az akváriumban, akkor azt kancsós vízzel teszem meg. Sajnálom már, hogy kiindulási képet nem készítettem, hogy milyen volt előtte.
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Avatar
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1555
Csatlakozott: 2010.12.05. 00:24
Tartózkodási hely: Tatabánya

Re: Vízszűrő kancsó

HozzászólásSzerző: Sendy » 2012.04.25. 07:49

Mielőtt kancsós vizet kapott, semmi kopoltyúja nem volt. Csak a fő nyúlványok, azok is teljesen kifehéredve. "Hajszálak" abszolút semmi, még nyoma se.
Két héttel a kancsós víz után:
P1130130.jpg

P1130145.jpg

Azt hiszem a képek magukért beszélnek.
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Avatar
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1555
Csatlakozott: 2010.12.05. 00:24
Tartózkodási hely: Tatabánya

Re: Idális vízkeménység?

HozzászólásSzerző: Sendy » 2012.05.12. 19:37

Sendy írta:
liquid írta:
vic70 írta:Sziasztok!Mi a megfelelő vízkeménység az axik számára?

Szia!

Én úgy olvastam több forrásból, hogy nagy PH-különbséget kibirnak.
6.5-től egészen 8.0ig. 7.4-7.6 az optimális

Ph a sav-lúgosság érték. A keménység Kh tudtommal.

Ezt a cikket találtam: http://www.axolotl.org/requirements.htm#hardness
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Avatar
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1555
Csatlakozott: 2010.12.05. 00:24
Tartózkodási hely: Tatabánya

Sera vízelőkészítő

HozzászólásSzerző: katika720 » 2012.08.02. 16:03

Sziasztok! Azt szeretném megkérdezni, hogy a Sera aquatan - vízelőkészítőt lehet-e az axiknál is használni??? Előre is köszi a választ!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Sendy 2012.08.02. 17:04-kor.
Ok: Kérlek olvasd el a házirend témacím adás részét! Ennek megfelelően javítottam a hozzászólást.
katika720
Fórumozó
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2012.08.02. 15:54

Re: Sera vízelőkészítő

HozzászólásSzerző: Sendy » 2012.08.02. 17:09

katika720 írta:Sziasztok! Azt szeretném megkérdezni, hogy a Sera aquatan - vízelőkészítőt lehet-e az axiknál is használni??? Előre is köszi a választ!

Szia!
Ha jól rémlik, használtam ilyet, de igazából a legjobb a szellőztetett (3-24 óra) vagy kancsós szűrt vagy desztvízzel 1/3-ad részben hígított csapvíz. Ezért külön nem kell pénzt kiadni, vagy inkább adj ki pénzt egy szűrőkancsóra vagy desztvízre. Nem minden axi szereti a vegyszeres vízelőkészítést. Ha van otthon, akkor kipróbálhatod, megnézheted hogy reagál az axid, ha nincs, szerintem fölösleges venni.
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Avatar
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1555
Csatlakozott: 2010.12.05. 00:24
Tartózkodási hely: Tatabánya

Re: Sera vízelőkészítő

HozzászólásSzerző: katika720 » 2012.08.02. 20:02

Köszönöm szépen a választ. Van még belőle, ezért is kérdeztem. De akkor maradok a bevált módszernél, szellőztetek. :)
katika720
Fórumozó
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2012.08.02. 15:54

Re: Sera vízelőkészítő

HozzászólásSzerző: liquid » 2012.09.03. 15:54

katika720 írta:Sziasztok! Azt szeretném megkérdezni, hogy a Sera aquatan - vízelőkészítőt lehet-e az axiknál is használni??? Előre is köszi a választ!

Szia!

Bár kicsit megkésve, de az a tapasztalat nálam, hogy az axik nem szeretik a vízkezelő szereket. Próbáltam régebben és látszott rajtuk, hogy stresszesek voltak, amíg le nem cseréltem egy nagyobb adagot náluk friss vízre.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Avatar
liquid
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 284
Csatlakozott: 2010.12.04. 12:02

Savasodás

HozzászólásSzerző: Zsucy » 2012.11.14. 17:23

Sendy írta:
Zsucy írta:
Sendy írta:Nekem sajnos nem igazán tudja levinni valami miatt, de lehet hogy a háttér lúgosítja a vizemet... még nyomozok.

Sendy! Akkor is lúgos a vízed, amikor kiengeded a csapból, vagy csak az akváriumban lesz az?

7,6 ami a csapból jön, de 8,5 lesz utána az akváriumban. Akárhányszor takarítom, vagy főzöm, vagy akármi.

Akkor biztos, hogy az akváriumban van valami, amitől savasodik, de gondolom erre Te is rájöttél már! :( :)
Zsucy
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Avatar
Zsucy
Megrögzött fórumozó
 
Hozzászólások: 183
Csatlakozott: 2011.01.20. 18:14
Tartózkodási hely: Budapest VI.ker.

Re: pH értékek

HozzászólásSzerző: Sendy » 2013.02.19. 09:37

Sendy írta:Vízbeálllítás menete:
Az állatokat (axik, halak, csigák...) vegyük ki külön akváriumba, vödörbe 5-8 liter vízbe. 2-3 decis akváriumvízbe egy evőkanálnyi savat tegyünk, majd lassan vagy kanalanként adagoljuk folyamatos kevergetés közben az akváriumvízhez. Az első adag felénél mérjünk ph-t, majd a végénél is. Ekkor látni fogjuk mennyit változott és bátrabban dolgozhatunk vele. Folyamatosan nézzük a ph-t. Ha jó, akkor várjunk a vízzel negyed órát, és kevertessük szűrőkkel, és kézzel. 2-4 decis adagokban adagoljuk az állatok vizéhez az akváriumvizet, hogy lassan át tudjanak állni. Ha már a fele régi víz, fele új víz, akkor merjük le a fele vizet és az előbb említett módon ismét töltsük fel akváriumvízzel. Ha ez megtörtént akkor az állatokat visszatehetjük az akváriumba. 1-2 órával később még egy ellenőrző pH-t mérjetek biztonság kedvéért.

A fent leírtakhoz kiegészíteném hogy ez 60-80 liter víz esetén irányadó. Kisebb akváriumoknál teás, kávéskanálnyi savakról beszélünk 2-3 deci akváriumvízhez.
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Avatar
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1555
Csatlakozott: 2010.12.05. 00:24
Tartózkodási hely: Tatabánya

Re: pH értékek

HozzászólásSzerző: Gitta » 2013.02.20. 20:35

Sendy írta:
Sendy írta:Vízbeálllítás menete:
Az állatokat (axik, halak, csigák...) vegyük ki külön akváriumba, vödörbe 5-8 liter vízbe. 2-3 decis akváriumvízbe egy evőkanálnyi savat tegyünk, majd lassan vagy kanalanként adagoljuk folyamatos kevergetés közben az akváriumvízhez. Az első adag felénél mérjünk ph-t, majd a végénél is. Ekkor látni fogjuk mennyit változott és bátrabban dolgozhatunk vele. Folyamatosan nézzük a ph-t. Ha jó, akkor várjunk a vízzel negyed órát, és kevertessük szűrőkkel, és kézzel. 2-4 decis adagokban adagoljuk az állatok vizéhez az akváriumvizet, hogy lassan át tudjanak állni. Ha már a fele régi víz, fele új víz, akkor merjük le a fele vizet és az előbb említett módon ismét töltsük fel akváriumvízzel. Ha ez megtörtént akkor az állatokat visszatehetjük az akváriumba. 1-2 órával később még egy ellenőrző pH-t mérjetek biztonság kedvéért.

A fent leírtakhoz kiegészíteném hogy ez 60-80 liter víz esetén irányadó. Kisebb akváriumoknál teás, kávéskanálnyi savakról beszélünk 2-3 deci akváriumvízhez.
Köszi a választ! A kristálytabletta és az aljzattakarítás úgy tűnik bevált, egészen tiszta lett a víz. PH beállítást holnap végzek, PH mínusz akváriumi szert már beszereztem, de előtte szeretnék egy pontosabb indikátort, mert a mostani 7,5-ig mér, és eléggé pontatlan. Annyi lenne a kérdésem, hogy a víz beállítása után mennyi idővel tehetem vissza Nessie-t?
Gitta
Fórumozó
 
Hozzászólások: 23
Csatlakozott: 2013.02.11. 22:45

Re: pH értékek

HozzászólásSzerző: Sendy » 2013.02.21. 06:11

Gitta írta:
Sendy írta:
Sendy írta:Vízbeálllítás menete:
Az állatokat (axik, halak, csigák...) vegyük ki külön akváriumba, vödörbe 5-8 liter vízbe. 2-3 decis akváriumvízbe egy evőkanálnyi savat tegyünk, majd lassan vagy kanalanként adagoljuk folyamatos kevergetés közben az akváriumvízhez. Az első adag felénél mérjünk ph-t, majd a végénél is. Ekkor látni fogjuk mennyit változott és bátrabban dolgozhatunk vele. Folyamatosan nézzük a ph-t. Ha jó, akkor várjunk a vízzel negyed órát, és kevertessük szűrőkkel, és kézzel. 2-4 decis adagokban adagoljuk az állatok vizéhez az akváriumvizet, hogy lassan át tudjanak állni. Ha már a fele régi víz, fele új víz, akkor merjük le a fele vizet és az előbb említett módon ismét töltsük fel akváriumvízzel. Ha ez megtörtént akkor az állatokat visszatehetjük az akváriumba. 1-2 órával később még egy ellenőrző pH-t mérjetek biztonság kedvéért.

A fent leírtakhoz kiegészíteném hogy ez 60-80 liter víz esetén irányadó. Kisebb akváriumoknál teás, kávéskanálnyi savakról beszélünk 2-3 deci akváriumvízhez.
Köszi a választ! A kristálytabletta és az aljzattakarítás úgy tűnik bevált, egészen tiszta lett a víz. PH beállítást holnap végzek, PH mínusz akváriumi szert már beszereztem, de előtte szeretnék egy pontosabb indikátort, mert a mostani 7,5-ig mér, és eléggé pontatlan. Annyi lenne a kérdésem, hogy a víz beállítása után mennyi idővel tehetem vissza Nessie-t?

Negyed-fél óra,de ha nem hisztizik, legyen 1 óra. Mielőtt visszrakod, még egyet mérj mindenképpen.
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Avatar
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1555
Csatlakozott: 2010.12.05. 00:24
Tartózkodási hely: Tatabánya

Savasító

HozzászólásSzerző: Sendy » 2013.03.01. 12:24

Találtam egy érdekes dolgot:
http://www.fisch.hu/akvarista/webshop/p ... atum-10259
Ha lesz ma a boltban, veszek egyet és csinálok tesztet, aztán megírom a tapasztalatot.
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Avatar
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1555
Csatlakozott: 2010.12.05. 00:24
Tartózkodási hely: Tatabánya

Re: Savasító

HozzászólásSzerző: Maya » 2013.03.01. 16:18

Sendy írta:Találtam egy érdekes dolgot:
http://www.fisch.hu/akvarista/webshop/p ... atum-10259
Ha lesz ma a boltban, veszek egyet és csinálok tesztet, aztán megírom a tapasztalatot.

Érdekes, nekem van itthon barna tőzegem és mikor használtam nem túl sokat hatott, tebang levéllel többet elértem, nem tudom a fekete tőzeg mennyivel jobb.
Maya
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Avatar
Maya
Adminisztrátor
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
MAF Ajánlásával:
MAF Ajánlásával:
 
Hozzászólások: 1024
Csatlakozott: 2012.03.18. 22:46
Tartózkodási hely: Dány

Re: Savasító

HozzászólásSzerző: Sendy » 2013.03.01. 18:29

Maya írta:
Sendy írta:Találtam egy érdekes dolgot:
http://www.fisch.hu/akvarista/webshop/p ... atum-10259
Ha lesz ma a boltban, veszek egyet és csinálok tesztet, aztán megírom a tapasztalatot.

Érdekes, nekem van itthon barna tőzegem és mikor használtam nem túl sokat hatott, tebang levéllel többet elértem, nem tudom a fekete tőzeg mennyivel jobb.

Sikerült vennem, meglátjuk mit csinál.
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Avatar
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1555
Csatlakozott: 2010.12.05. 00:24
Tartózkodási hely: Tatabánya

Még mindig pH gondok

HozzászólásSzerző: Sendy » 2013.03.01. 19:59

Találtam egy érdekes cikket a pH meghatározására.
http://cheminst.emk.nyme.hu/gyakorlat/1 ... -bazis.pdf
Ahogy nézegettem brómtimolkék vagy fenoltalein tökéletes lenne axivizet beállítani. Fenolftalein 8,2-nél átcsap azonnal lilába.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Sav-b%C3%A ... k%C3%A1tor vöröskáposztacikk hmmm.... tuti ki fogom próbálni.
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Avatar
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1555
Csatlakozott: 2010.12.05. 00:24
Tartózkodási hely: Tatabánya

Re: Savasító

HozzászólásSzerző: Sendy » 2013.03.05. 14:02

Maya írta:Érdekes, nekem van itthon barna tőzegem és mikor használtam nem túl sokat hatott, tebang levéllel többet elértem, nem tudom a fekete tőzeg mennyivel jobb.

Első vakteszt, azaz nem azonos víz, nem azonos gramm anyag, csak nagyjából. A lényeg csak hogy ha belerakom, változik-e valami. Péntek óta ázik. Bevallom, max fél pH-nyi csökkenésre számítottam, pontosabban már annak is nagyon örültem volna. Akváriumi alkalmazásnál töményebben indítottam a tesztet.
Akváriumvíz: 8,07 (stabil, pontosan mérhető)
Tőzegelt víz: 3,84 (és instabil, azaz még oldódik és változik a pH folyamatosan)
Tebangolt víz: 6,96 (instabil, szintén még oldódik)
Holnapra kitalálok valami kézzel fogható tesztet, és nekiállok, de a fenti eredmény igen érdekes már most.
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Avatar
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1555
Csatlakozott: 2010.12.05. 00:24
Tartózkodási hely: Tatabánya

pH teszt 2. tesztüzem

HozzászólásSzerző: Sendy » 2013.03.14. 13:00

Elkészült a második teszt is.
2 dl akváriumvízbe arányosan visszaszámolt tebang és feketetőzeg granulátum került. Egy kis gixer került a kísérletbe, ami miatt ami napon újra kezdtük. A flakon amiben vittem, valamiért levitte a pH-ját a víznek (kimosott ásványvizes flakon, amiben csak víz volt). 8,07 helyett 6,4-ről indult a kísérlet. De mivel az én vizemről tudjuk, hogy akárhogy is savazom, akármivel, az visszaáll a kiindulásira, így igazából 8-8,1-es víz tekinthető kiindulásinak, amit a teszt 2. napja igazolni is fog. A teszt során a víz le volt takarva porosodás ellen, de kapott levegőt.

Akkor a kísérlet:
Akváriumvíz pH-ja 6,4 (amúgy 8-8,1 beállva)
Tebang levél 2 db levél 80 liter vízbe mennyiséggel számolva.
Eheim feketetőzeg granulátum 1 liter 80 liter vízbe mennyiséggel számolva.
Vízhőmérséklet 17-23 fok közötti (fűtéstől függően, de inkább 20 fok közeli).

A kísérletben 2 dl vizet használtunk.
Tebangból 0,0063g kellett (0,5x0,5 cm-es darabka kb)
Tőzegből 10,56 g

És akkor az eredmény:
Akváriumvíz:
0. nap 6,4pH
2. nap 8,12pH
(tehát hiába ment le valamitől a pH, visszaállt, ahogy szokott nálam a 80 liter is, magyarázat lentebb)
Tebang leveles kísérlet:
0.nap 6,4pH
2. nap 8,04pH
(ő is törekedett az visszaállásra, de nem annyira mint a kezeletlen akváriumvíz. Halkan jegyzem meg, hogy ez a pH különbség ami a tebangolt és nem tebangolt víz között van, szinte semmi, még szinte mérési hibába is befér)
Tőzeges kísérlet:
0.nap 6,4pH
2.nap 6,15pH
(nem, hogy nem emelkedett, még csökkentett is a savas kiindulási alaphoz képest, tehát a tőzeg ismét igazolta, hogy működik, 8,12-es víz helyett 6,15-ös lett)

Mi történik az akváriumvízben? Egyre többet olvastam arról, hogy az összkeménység és a pH összefügg. Ha magas a keménység, lúgosodik a víz, azaz megy fel a pH. Ha lágyítjuk a vizet, akkor a ph lejjebb megy. A fekete tőzeg a karbonátmennyiséget (változó keménység) is csökkenti a vízben (azaz a KH-t) a pH mellett, így tartós pH csökkenés érhető el vele. Ha simán lesavazom a vizet, de marad a magas összkeménység (GH) és változó keménység (KH), akkor a víz szépen visszaáll a kiindulási alapra, ezt a kísérlet is igazolja. Ha a keménységet viszem le a vízben (ozmóvíz (ioncserélt), vízforralás és szűrés (KHcsökkenés), kancsós víz (GH, KH csökkenés)) akkor csökken a pH is, illetve a víz alacsonyabb egyensúlyi pHra áll be. Keménységet nagyon macerás méretni, így marad az akvarisztikai tesztcsík, amit majd a következő tesztben egy végső állapotból tesztelni fogok, hogy tényleg levitte-e a keménységet is a tőzeg.

Egyelőre ennyi, ma indult az új kísérlet 8,07-es pH-jú beállt vízzel, amiben még egy apró változtatást eszközöltem tőzeg esetén: határolólappal elhatároltam a víz felszínét, hogy a tőzeg ne lepje el teljesen a vízfelszínt, hanem legyen hely a szellőzésnek.
Hétfőn mérés, és jövök az eredményekkel.
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Avatar
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1555
Csatlakozott: 2010.12.05. 00:24
Tartózkodási hely: Tatabánya

Re: pH teszt 2. tesztüzem

HozzászólásSzerző: PBorsó » 2013.03.14. 20:04

Sendy írta:Egyelőre ennyi, ma indult az új kísérlet 8,07-es pH-jú beállt vízzel, amiben még egy apró változtatást eszközöltem tőzeg esetén: határolólappal elhatároltam a víz felszínét, hogy a tőzeg ne lepje el teljesen a vízfelszínt, hanem legyen hely a szellőzésnek.
Hétfőn mérés, és jövök az eredményekkel.


Szerintem mások nevében is köszönöm, hogy ilyen alapos vagy, ez nekünk is tök nagy támpont, hogy mihez nyúljunk, hogyan, és miként ne dobjunk ki pénzt :D
Avatar
PBorsó
Megrögzött fórumozó
 
Hozzászólások: 113
Csatlakozott: 2012.09.15. 00:16
Tartózkodási hely: Budapest

Vasas víz

HozzászólásSzerző: Veron » 2013.03.16. 21:51

Sziasztok!Kérlek segítsetek!!!Tanyán élek,és a víz amit használunk kútból jön,van szűrőnk,és a víz minősége is kiváló,bevizsgáltattuk.Annyi lenne a kérdésem,hogy annak ellenére,hogy fogyasztásra tökéletesen alkalmas,elég vasas a víz.Az axiknak szerintetek használhatom?Válaszokat előre is nagyon köszönöm!!!!! :)
Veron
Fórumozó
 
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2013.02.17. 00:24
Tartózkodási hely: Kecskemét

Re: Vasas víz

HozzászólásSzerző: Sendy » 2013.03.17. 07:16

Veron írta:Sziasztok!Kérlek segítsetek!!!Tanyán élek,és a víz amit használunk kútból jön,van szűrőnk,és a víz minősége is kiváló,bevizsgáltattuk.Annyi lenne a kérdésem,hogy annak ellenére,hogy fogyasztásra tökéletesen alkalmas,elég vasas a víz.Az axiknak szerintetek használhatom?Válaszokat előre is nagyon köszönöm!!!!! :)

Szia!

Mennyire vasas, mert ez így elég relatív hogy "nagyon vasas".
http://www.akvariummagazin.hu/index.php ... &Itemid=31 ezt a cikket találtam, ez szerint, hiába vasas a vized, csapadékként az aljzaton vagy szűrőben fog landolni.
"Növényes akváriumban 0,2-0,7 mg/l vasszint az előirányzott, ezzel szemben az ívóvízben megengedett határérték 0,2 mg/l. Acsádon ennél több a vízben oldott vas - ezért a kedvezmény, de szerintem nem fogja megmérgezni az akvárium élővilágát. Legalábbis a növényeket, halakat nem, esetleg a gerinctelenek nem örülnének neki. Ha mégsem akarsz kísérletezni vele, akkor nem bonyolult és drága a csökkentése, eltávolítása.
A legegyszerűbb módszer oxigénbevitellel (szellőztetés, neptun oxigéncsepp, hidrogén-peroxid) kicsapatni és ülepíteni. 1-3 nap elegendő hozzá."/akvakertész fórumról/
Lehet kapni vas akvarisztikai teszteket, én mondjuk egy olyannal letesztelném a vizet, majd szellőztetés, oxigéncsepp használatával csinálnék tesztet, hogy mi hogy működik.
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Avatar
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1555
Csatlakozott: 2010.12.05. 00:24
Tartózkodási hely: Tatabánya

Re: pH teszt 2. tesztüzem

HozzászólásSzerző: Sendy » 2013.03.17. 07:19

PBorsó írta:
Sendy írta:Egyelőre ennyi, ma indult az új kísérlet 8,07-es pH-jú beállt vízzel, amiben még egy apró változtatást eszközöltem tőzeg esetén: határolólappal elhatároltam a víz felszínét, hogy a tőzeg ne lepje el teljesen a vízfelszínt, hanem legyen hely a szellőzésnek.
Hétfőn mérés, és jövök az eredményekkel.

Szerintem mások nevében is köszönöm, hogy ilyen alapos vagy, ez nekünk is tök nagy támpont, hogy mihez nyúljunk, hogyan, és miként ne dobjunk ki pénzt :D

Igazán nincs mit! Nekem van rá a lehetőségem, hogy ezt megcsináljam, miért ne tenném? :) Elég anyagit dobtam már ki a víz miatt, és még mindig visszalúgosodik :)
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Avatar
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1555
Csatlakozott: 2010.12.05. 00:24
Tartózkodási hely: Tatabánya

Vasas víz

HozzászólásSzerző: Veron » 2013.03.17. 09:17

Sziasztok!Nagyon köszönöm a gyors választ!!!!! :)
Veron
Fórumozó
 
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2013.02.17. 00:24
Tartózkodási hely: Kecskemét

Re: pH teszt 2. tesztüzem

HozzászólásSzerző: Gitta » 2013.03.17. 15:16

Sendy írta:
PBorsó írta:
Sendy írta:Egyelőre ennyi, ma indult az új kísérlet 8,07-es pH-jú beállt vízzel, amiben még egy apró változtatást eszközöltem tőzeg esetén: határolólappal elhatároltam a víz felszínét, hogy a tőzeg ne lepje el teljesen a vízfelszínt, hanem legyen hely a szellőzésnek.
Hétfőn mérés, és jövök az eredményekkel.

Szerintem mások nevében is köszönöm, hogy ilyen alapos vagy, ez nekünk is tök nagy támpont, hogy mihez nyúljunk, hogyan, és miként ne dobjunk ki pénzt :D

Igazán nincs mit! Nekem van rá a lehetőségem, hogy ezt megcsináljam, miért ne tenném? :) Elég anyagit dobtam már ki a víz miatt, és még mindig visszalúgosodik :)

Sziasztok! Én Hódmezővásárhelyen élek, és mint kiderült, itt is eléggé lúgos a víz....de úgy tűnik, megbirkóztam vele, igaz apránként, a 90 literes akvárium vizét még most is állítgatom, (kábé harmadik hete) ez a második részleges vízcsere, és talán most már jó lesz (7-es körüli PH). Mindezt a Sera PH mínusszal, nekem bevált...de a fekete tőzeget nekem is ajánlották, bár mostanában semmiképpen sem szeretnék kísérletezni, mert Nessie egy igazi hisztis mirtill, nem csípi ha piszkálják... :D Később talán kipróbálom, de nagyon köszi Sendy a sok kísérletezést! (Mióta Nessie hányós baja megoldódott - csak fagyasztott kishal húsát kapja, csipeszről, így annyi jut a vízbe, amennyit megeszik - azóta a vizem gyönyörű tiszta :D Persze ebben a négy kisbarátja, a csiguszok is segítenek... :D )
Gitta
Fórumozó
 
Hozzászólások: 23
Csatlakozott: 2013.02.11. 22:45

3. pH teszt

HozzászólásSzerző: Sendy » 2013.03.18. 09:15

Elkészült a harmadik teszt első eredménye.

Akváriumvíz pH-ja 8,07
Tebang levél 2 db levél 80 liter vízbe mennyiséggel számolva.
Eheim feketetőzeg granulátum 1 liter 80 liter vízbe mennyiséggel számolva.
Vízhőmérséklet 17-23 fok közötti (fűtéstől függően, de inkább 20 fok közeli).

A kísérletben 2 dl vizet használtunk.
Tebangból 0,0063g kellett (0,5x0,5 cm-es darabka kb)
Tőzegből 10,56 g (edény szellőztetve)

És akkor az eredmény:
Akváriumvíz:
0. nap 8,07pH
4. nap 8,67pH

Tebang leveles kísérlet:
0.nap 8,07pH
4. nap 8,66-8,67pH (a gép a kettő között vacilált)

Tőzeges kísérlet:
0.nap 8,07pH
4.nap 5,75pH

A kísérlet eredménye azt hiszem magáért beszél. A tőzegnél elég gyanakvó voltam, így ismét átszámoltam a számolásunkat, de nem találtam benne elszámolást.
Némi magyarázat a teszt kiértékeléséhez:
Az akváriumvíz és a tebangolt víz között pH ügyileg nincs különbség, ahogy változik a kontrollvíz úgy változik a tebangolt is külön edényben. Hogy mitől ment nekem fel a teszt során? Takarítás után egy nappal vettem a vizet, így a pH nem volt teljesen beállva még. A tőzegelt víz viszont 3-ból háromszor elég látványos pH csökkenést okozott. Tebang levél esetén csak az olyan mértékű koncentrációnál volt értékelhető pHcsökkenés ami a normál használat 20-30 szorosa.

A teszt folytatódik tovább, pár naponta rámérünk, legközelebb az összesített 2-3 hetes teszteredményekkel fogok jelentkezni.
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Avatar
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1555
Csatlakozott: 2010.12.05. 00:24
Tartózkodási hely: Tatabánya

Re: Vízszűrő kancsó

HozzászólásSzerző: havica » 2013.03.18. 19:13

Sendy írta:Mielőtt kancsós vizet kapott, semmi kopoltyúja nem volt. Csak a fő nyúlványok, azok is teljesen kifehéredve. "Hajszálak" abszolút semmi, még nyoma se.
Két héttel a kancsós víz után:
P1130130.jpg

P1130145.jpg

Azt hiszem a képek magukért beszélnek.

Kedves Sendy,
szellőzteted valameddig a Brittával szűrt vizet is? Nekem is van kancsóm, tudni szeretném, azonnal használható a szűrt víz vagy ajánlatos várni pár órát.
Éva
havica
Fórumozó
 
Hozzászólások: 22
Csatlakozott: 2013.03.10. 13:47
Tartózkodási hely: Oroszlány

Re: Vízszűrő kancsó

HozzászólásSzerző: Sendy » 2013.03.18. 20:16

havica írta:
Sendy írta:Mielőtt kancsós vizet kapott, semmi kopoltyúja nem volt. Csak a fő nyúlványok, azok is teljesen kifehéredve. "Hajszálak" abszolút semmi, még nyoma se.
Két héttel a kancsós víz után:
P1130130.jpg

P1130145.jpg

Azt hiszem a képek magukért beszélnek.

Kedves Sendy,
szellőzteted valameddig a Brittával szűrt vizet is? Nekem is van kancsóm, tudni szeretném, azonnal használható a szűrt víz vagy ajánlatos várni pár órát.

Kedves havica!
Csapból kancsóba, amint átszűrődött, öntés az akváriumba, vagy vödörbe, és ha megtelt a vödör, akkor akvárium. Tehát gyakorlatban pár perctől egy óráig terjed az az idő míg max szellőzik a víz. A vízszűrő kancsó lényege, hogy azonnal megköti a klórt is (most hirtelen nem rémlik hogy a szén, vagy a gyanta köti meg), de ha jól ismerem a működését (még nyomozok) akkor a kancsó elméletben nátrium iont juttat a vízbe a vízlágyítás során, ami ha a víz klór ionjával találkozik mezei konyhasóvá alakul át, ami ilyen mennyiségben akár még értékes is lehet a vized számára. De ezt ne vedd szent igazságnak, eléggé nehéz kideríteni, hogy pontosan mi van ezekben a szűrőbetétekben és hogy pontosan mit csinál a vízzel. Elméletben ezüstnek is kéne benne lennie, a fertőtlenítés miatt, aktív szénnek és gyantának amik a káros anyagok megkötéséért és vízlágyításért (ioncserélésért) lennének felelősek. Ha sikerül utánajárnom pontosan ezeknek, úgy is írok cikket, csak sajnos bevizsgáltatni a dolgokat csöppet drága lenne, így először olvasgatok és próbálok értelmes, logikus magyarázatot kapni, környezetmérnöki és vízmérnöki véleményt és tudást is felhasználok. Már körvonalazódnak magyarázatok és összefüggések, de sajnos nagyon homály még és hülyeséget nem szeretnék terjeszteni, az terjed amúgy is mint a dögvész.
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Avatar
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1555
Csatlakozott: 2010.12.05. 00:24
Tartózkodási hely: Tatabánya

Re: Vízszűrő kancsó

HozzászólásSzerző: havica » 2013.03.19. 23:10

Kedves Sendy,
köszönöm szépen a választ! Így gyorsabb és egyszerűbb a vízcsere. 1-2 naponta csinálok részleges vízcserét, nem a szennyeződés miatt, hanem hogy a hőfok ne kússzon 22 fölé; jajaj, mi lesz nyáron! Ahhoz nincs elegendő ismeretem, hogy az innen-onnan összeszedegetett információkból ki tudjam szűrni, melyiknek lehet hinni. Ezért is örülök nagyon ennek az oldalnak, az itt leírtakban megbízom.
Sendy írta:Kedves havica!
Csapból kancsóba, amint átszűrődött, öntés az akváriumba, vagy vödörbe, és ha megtelt a vödör, akkor akvárium. Tehát gyakorlatban pár perctől egy óráig terjed az az idő míg max szellőzik a víz. A vízszűrő kancsó lényege, hogy azonnal megköti a klórt is (most hirtelen nem rémlik hogy a szén, vagy a gyanta köti meg), de ha jól ismerem a működését (még nyomozok) akkor a kancsó elméletben nátrium iont juttat a vízbe a vízlágyítás során, ami ha a víz klór ionjával találkozik mezei konyhasóvá alakul át, ami ilyen mennyiségben akár még értékes is lehet a vized számára. De ezt ne vedd szent igazságnak, eléggé nehéz kideríteni, hogy pontosan mi van ezekben a szűrőbetétekben és hogy pontosan mit csinál a vízzel. Elméletben ezüstnek is kéne benne lennie, a fertőtlenítés miatt, aktív szénnek és gyantának amik a káros anyagok megkötéséért és vízlágyításért (ioncserélésért) lennének felelősek. Ha sikerül utánajárnom pontosan ezeknek, úgy is írok cikket, csak sajnos bevizsgáltatni a dolgokat csöppet drága lenne, így először olvasgatok és próbálok értelmes, logikus magyarázatot kapni, környezetmérnöki és vízmérnöki véleményt és tudást is felhasználok. Már körvonalazódnak magyarázatok és összefüggések, de sajnos nagyon homály még és hülyeséget nem szeretnék terjeszteni, az terjed amúgy is mint a dögvész.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Maya 2013.03.19. 23:27-kor.
Ok: Kérlek használd megfelelően az idézést.
Éva
havica
Fórumozó
 
Hozzászólások: 22
Csatlakozott: 2013.03.10. 13:47
Tartózkodási hely: Oroszlány

Mérők, tesztek

HozzászólásSzerző: Sendy » 2013.03.25. 11:57

Körbenéztem a piacon:
PH folyamatos teszter http://www.greenaqua.hu/seachem-ph-alert-ph-teszt.html 6 hónapig működik, 5,8-8,2 között mér
Ammónia folyamatos teszter: http://www.greenaqua.hu/seachem-ammonia ... teszt.html 1 évig működik
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Avatar
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1555
Csatlakozott: 2010.12.05. 00:24
Tartózkodási hely: Tatabánya

Re: Vízszűrő kancsó

HozzászólásSzerző: Sendy » 2013.03.28. 14:35

Nos, vízszűrő kancsó... mivel olyan jól dokumentált az egész... egyelőre akinek nincs otthon ilyen kancsója, ne vegyen, várja meg a következő kísérletemet. Akinek pedig van, max negyed arányba rakja csak a vizébe vízcserekor.

Az ok: egyes források szerint kevertágyas gyanta, míg mások szerint csak kationcserélő gyanta van benne, ami csak vízlágyító hatású, ami a kálciumot, magnéziumot nátriumra cseréli. A magas nátrium nem túl jó akvarisztikában.

Egy tény: a növényeimen segített, mások is mondják hogy jó a növénynek, és Ling-lingnek egyszer ez adta meg a löketet, hogy kinőjön a haja.
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Avatar
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1555
Csatlakozott: 2010.12.05. 00:24
Tartózkodási hely: Tatabánya

Feketetőzeg vizsgálat

HozzászólásSzerző: Sendy » 2013.04.04. 12:12

Az már bebizonyosodott, hogy a feketetőzeg granulátum leviszi a pH-t és a KH-t.
Beraktam Ling-lingnek az akváriumba feles mennyiséget mint a gyári ajánlott. Másnapra látható volt a negatív hatás, a kopoltyúk összementek. Tőzeg ki, 50% vízcsere. Másnapra kopoltyúk ismét szépek, sőt szebbek mint előtte. Tanulság: kis mennyiséggel kezdjetek és figyeljétek az állatot. A gond lehet nálam ott volt, hogy a hálójával beraktam a hátsó elkerített részre, tehát nem külső szűrő egyik fakkjába (ahova való lenne). Így ontotta magából a picike szemcséket, amiket nem győztem lehalászni a vízfelszínből és kiszűrni a vízből.
A következőre jutottam: 10 liter vödör friss csapvíz, bele 5 dl tőzeggranulátum. 3. napra látványos eredményt értem el. 7,3-ról 7,12-re ment a pH, 656 uS-ről 520 uS-re a vezetőképesség, és 24 KH-ból 12 lett. Gh-t nem mértem, mert erősen fogy a teszt, de tippre ismerve a vizemet 16-18 körüli lehetett, a 24 helyett. Fogtam és gézlapokon átszűrtem a vizet, így az apró szemcsék eltűntek belőle. Most a második adag víz készül, szombaton éles próba Ling-lingnél. A fejleményekről tudósítok.

Időközben befejeztem a 3. kísérletet, mely eredményeit még értékelem, összefüggéseket keresek, amit a napokban megosztok veletek. A lényeg: magasan győzött a tőzeg, sajnos túlságosan is, a tebang viszont szinte semmit nem ért ph ügyben.
Kancsós víz kísérlet: amit még nem sikerült kideríteni és a gyártó sem méltat válaszra, hogy milyen gyanta van a vízszűrő kancsóban. Egy tény: a szűrt víz GH, KH, PH, vezetőképesség értéke határozottan alacsonyabb mint a sima csapvíznél.
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Avatar
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1555
Csatlakozott: 2010.12.05. 00:24
Tartózkodási hely: Tatabánya

Következő

Vissza: Akvárium felépítése, működtetése, akvarisztikai ismeretek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron