Betegségek felismerése

Moderátor: Axolotl moderátor

Betegségek felismerése

HozzászólásSzerző: Sendy » 2012.04.18. 06:44

Betegség felismerése, tünete

Jó pár axolotl megmenthető volna, ha gazdája időben felismerné, észlelné, hogy baj van és cselekedne. Sajnálatos módon sokaknak az a normális, egészséges állat, amit megvesznek. Úgy gondolják, hogy biztosan így kell kinéznie, hiszen kereskedésből vagy valaki önmagát tenyésztőnek nevező egyéntől már így vette. Ha a későbbiekben nem olvas utána, fel se tűnik neki igazán, hogy az állat sokkal soványabb mint kellene vagy hogy nem megfelelő a kopoltyúja stb...

Vannak egyértelmű tünetek, és vannak alattomosak, nehezebben észrevehetőek. Igyekeztünk a lehető legtöbb tünetet összeszedni és képpel egyértelművé tenni.

Egészséges állat jellemzői:

 • egészséges kopoltyú (egészséges szerkezet, színe az állat színétől függően változó, nincsenek benne lyukak vagy pamacsok)

  egészséges kopoltyú.JPG
  egészséges szerkezetű, az állat színének megfelelő színű kopoltyú

 • egyenes farokvég

  egyenes farok.jpg
  Sokan összekeverik a farokvég és a farok görbülését. Farokgörbülés természetes dolog, de ha csak a vége, az utolsó 1-2 cm van behajlítva, vagy sokkal jobban behajlítva mint a farok többi része, az már betegség tünet.

 • ideális fej-has szélesség, tehát jóltápláltság
  idealisfejhas.jpg
  Ideális fej has szélesség
 • a természetes pigmentációtól leszámítva sem foltok, sem elváltozások nincsenek a testén
  .
 • úszóhártyák egészségesen nagyok (felnőtt példányoknál gyakoriak kisebb rojtok, vagy régi sérülésnyomok)

  úszóhártyák.jpg
  bal oldalon egy 3 éves (2 cm le volt harapva a farka végéből vásárláskor, ennek már nyoma sincs) és egy fiatalabb egy éves

 • az állat kedve, étvágya, mozgása normális

  jól érzi magát.jpg

Beteg állat tünetei:

A következőkben nem tudunk minden egyes lehetséges tünetet felsorolni, mert időről időre találkozunk valami olyannal, amit eddig még nem láttunk.
 • kopoltyú eltűnik, kikopik egyik napról a másikra vagy pár nap alatt fokozatosan (egyéb tünet nélkül vízproblémára vagy nem megfelelő aljzatra (tipikusan homoknál fordul elő akkor) utal, de komoly betegségnél kísérőtünetként gyakori). Amint a kiváltó ok megszűnik, a kopoltyú elkezd visszanőni.Kopoltyúproblémák (nem gombás)

  visszafejlődött kopoltyú 1.jpg
  súlyos állapot: kihullott kopoltyúszőrök, visszafejlődésben levő kopoltyúnyúlvány

 • vattaszerű pamacs az állaton (jellemzően kopoltyún, de bárhol előfordulhat, sebeknél is), vakarózásos mozdulatok, dörgölőzés tereptárgyakhoz, ez mellé ingerültség társulhat (gombásodás jele, könnyen észrevehető, de minél kezdetibb stádiumban veszed észre, annál jobb). Szorosan összefügg a víz biológiájával, rossz vízkezeléssel, nem megfelelő vízparaméterekkel. Gombás megbetegedések

  gombásodás3.jpg
  kezdődő gombásodás jellegzetes vattapamacsos megjelenése
  gombásodás1.JPG
  előrehaladt gombásodás ami már körbeszövi a kopolyút

 • farok legvége órákon át folyamatosan be van hajlítva (annak a jele, hogy az állat nincs jól, ez lehet stressz, túl erős fény, vagy betegség jele)
  görbe2.jpg
  jellegzetesen görbített farokvég

 • az állat falánk típus, de már 2-3 étkezést kihagyott, vagy rossz táplálkozású állat esetén 1 hete nem evett, vagy folyamatosan csökkenő étvágy akkor is ha többfélével kínáljuk és ez legalább 2 hete tart. Táplálkozási problémák

  vékonysági alsó határ.jpg
  Alsó határ, hogy mennyire lehet sovány egy egészséges axolotl. Ennél soványabb állat esetén azonnal lépéseket kell tenni.
  vékonysági alsó határ2.JPG
  Alsó határ, hogy mennyire lehet sovány egy egészséges axolotl. Ennél soványabb állat esetén azonnal lépéseket kell tenni.

 • kórósan sovány az állat (has szélessége nem éri el a fej szélességének 75%-át) Táplálkozási problémák
  sovány axolotl.jpg
  Betegesen sovány

  .
 • hányás, öklendezés étkezés után 2-3 alkalommal egy héten belül (emésztési probléma, azonnal orvoshoz vele, kivétel: ha láthatóan túl sokat evett és ezért jött vissza, de ne etessük őket hányásig). Táplálkozási problémák
  .
 • pufók, deformált has: a has túlzott nagysága lehet egy kiadós vacsora eredménye, kövérség, nem megfelelő minőségű vagy fajtájú étel okozta emésztési probléma, levegőnyelés, bélzáródás, idegen tárgy (pl: kő) lenyelése, kezdődő felvizesedés, hasfalsérv... Az ilyen tüntetnek mindig utána kell járni. Tapasztalatlanok gyakran vélik kövérségnek, hirtelen elhízásnak a felvizesedést, felpuffadást, bélelzáródást. Ők rendszerint diétára fogják az állatot, és részükről el van rendezve, és csak akkor jelentkeznek amikor az állat már szinte menthetetlen állapotba kerül. A kövérség nem alakul ki egyik pillanatról a másikra, és ahogy nálunk embereknél, náluk is, akkor a bőr finom tapogatásával érezhetővé válik a puha zsírpárna réteg. Ha az állat nagyon sokat evett, természetes ha nagyobb lesz a hasa, de ennek maximum egy-két nap alatt rendeződnie kell. 10 cm kor alatt természetes, hogy az állatok szinte másfél-kétszeres szélességre eszik magukat, de ez a has másnapra leapad és szinte behorpad a hasuk. Egy-két fénykép tanácsadóinknak, segít tisztázni a helyzetet. Ez az a tipikus betegségtünet amit fényképről szeretünk látni, nem pedig az állattartó leírására.

  bekalálás után.jpg
  fiatalabb axik egy nagy zabálás után (kicsit túl lettek etetve)

 • folyamatosan (legalább 6 órája) enyhén nyitott száj, mely valamilyen betegséggel vagy egyéb tünettel jelenik meg. Önmagában ez a tünet nem fordul elő, vagy nem kóros. Súlyos, előrehaladt betegségeknél, kórós alultápláltságnál, jellemző a halál előtti órákban, napokban.

  nyitott száj.jpg
  táplálkozási problémás, súlyos beteg a halála előtti napokban

 • bőrleválás, nyálkás hártya képződés, leválás a bőrről. Sok betegség kísérőtünete, a kiváltó okot kell megkeresni és azt kell kezelni. Példák: akváriumból kiugrott állat, hőguta, mérgezés, halálközeli állapot...
  borlevalas.jpg
  halálközeli állapotban bőrfoszlás, leválás

 • farokúszóhártya csökkenése. Súlyos betegségek előre haladt állapotában, kórós soványságnál, súlyos vízprobléma esetén fellépő súlyos tünet. A kiváltó okot kell megszüntetni és kezelni, ha az rendeződik, ez is fog.

  nagyon beteg.JPG
  Rendkívül súlyos alultápláltság miatt a szervezet felemésztette az úszóhártyákat.

 • lebegés: lehet ártatlan tünet, de súlyos betegség jele is. Előfordulhat, hogy az állat a porlasztókőnél a buborékok elkapásával játszott és túl sokat nyelt, vagy kicsi axiknál úszás tanulásakor is előfordul, de könnyen lehet vízprobléma is például mérgezés, túl kevés oxigén, vagy más súlyos betegség kísérőtünete. Kórosan lesoványodott táplálkozási problémás axiknál a soványodás előrehaladtál megjelenő tipikus tünet. Nem mindegy, hogy az állat az oldalán, hassal felfele, vagy háttal felfele lebeg, fontos információ, ami segít szűkíteni a probléma okát és súlyosságát. Lebegés, lent maradás

  egészséges lebegés.jpg
  Az állat láthatóan egészséges, betegsége nincs. Viselkedése nyugodt. Ilyen pózban lebegés lehet szinte az aljzaton vagy fent a vízfelszínnél.
  egészséges lebegés2.jpg
  Az állat láthatóan egészséges, betegsége nincs. Viselkedése nyugodt. Ilyen pózban lebegés lehet szinte az aljzaton vagy fent a vízfelszínnél.
  súlyos lebegés.jpg
  Súlyos betegséggel összefüggő lebegés.

 • lent maradás: jellemzően nem megfelelő aljzatnál az állat lenyeli a kavicsokat mely által nehezen tud felúszni, majd pillanatok alatt lehuppan az aljzatra.

  kavicsnyelés.jpg
  Állatkereskedésben nem megfelelő kavicson tartott, megvásárolt, és már megfelelő aljzaton tartott axolotl hasában láthatóak a fél cm-es kavicsok.
  lenyelt kavicsok.jpg
  A kavicsok amik a fenti képen látható axolotl-ból kijöttek. Hetek kellettek, míg mindtől megszabadult.

  Ilyenkor az aljzatot azonnal cserélni kell a MAF által javasoltra: Akvárium aljzat, háttér, bújók
  Kőnyelésből adódó problémák
  Lebegés, lent maradás
  Túl kövér, felnőtt axolotloknál is előfordul nehézkes felúszás, lustaság, ilyenkor kis diétával versenysúlyba kell hozni az állatot.
  .
 • furcsa viselkedés: furcsa ha az állat túlságosan izgatott, ugrál, menekül, zavarodott, dekoordinált, mindenre túlzásokkal reagál, vagy ha ezek ellenkezője, külső ingerekre alig vagy nem reagál, nem mozog, kedvetlen. Valami ezeket a tüneteket kiváltja, meg kell keresni és megszüntetni. Példák: vízmérgezés, túl erős fény, gombásodás, paraziták...
  .
 • feldagadás, felvizesedés, ödémás, keringési zavaros esetek: ezen esetek pontos diagnózisát állatorvosra bízzuk, mi nem vagyunk kellően képzettek ilyet leírás, kép alapján szakszerűen megállapítani. Jellemzője, hogy az állat valamely testrésze, testrészei vagy az egész állat feldagad. Ez lehet lassú, több hetes, vagy gyors, pár órás folyamat. Okozhatja: bakteriális fertőzés, sérülés, bélelzáródás, pete elakadás, kiszáradás, hőguta, veseprobléma (nem megfelelő genetika, akváriumgondozás, rossz vízparaméterek), nyirokrendszer megbetegedése. Kezelése: otthoni kezelése nem lehetséges ezen tüneteknek, azonnal állatorvoshoz kell fordulni, hogy egy esetleges időben kipróbált kezeléssel megmenthető legyen az állat, de sajnos nagyon ritka a meggyógyult állatok száma ilyen tünetek mellett. Sérülésből (pl: kiugrott az akváriumból, támadás után sérült feldagadt végtag ) származó ilyen tüneteknél a súlyosság függvényében kell állatorvoshoz fordulni, mert ezeknél van esély otthon hűtőzés keretén belül levő gyógyulásra is.

  vizesedezés.jpg

 • kloákaprobléma: megduzzadt, piros, szétnyíló kloáka rendszerint valamiféle problémát jelent, de ez lehet magától pár órán belül rendeződő, illetve nagyon súlyos is. A legjobb ilyen eset, ha az állat kavicsot, vagy valami olyat nyelt le, amit nem tud megemészteni és viszonylag nagy. Ezt pár órán belül ki kell dolgoznia, ha ez nem történik meg, azonnal állatorvos mert lehet hogy műtéti rásegítés szükséges. Lehet még kloáka előreesés homoktól vagy apró kavicstól, illetve peterakáskor/peteelakadáskor is előfordul. Nagyon fontos, hogy ne nyomkodjuk, ne nyúljunk hozzá, azzal csak ártunk az állatnak.
  fenék.jpg
  Növényeket kitúrva beleevett a növénytalajba az állat, és utána nehezen dolgozta ki a szervezete.

  peteelakadás.jpg
  peterakáskor kifordult kloáka

 • sérülések, ütődések, harapások, hártyaszakadások
  hártyaszakadás.jpg
  farokhártyaszakadás

  hőmérőlefejelés.jpg
  az a bizonyos, híres hőmérőlefejelés után

 • normális, egészséges állapottól eltérő bármiféle állapot, tünet

Tipikus esetek amik nem betegség, bár elsőre sokan nézik annak:

 • az állat színével kapcsolatos pigmentációk, színek
  golden.jpg
  Arany albínó
  vilagos vadas.jpg
  Világos vadas axi
  vadas.jpg
  Sötét vadas axi

 • apró dudorok a bőrben
  4.jpg

 • rózsaszín, piros farok világos színű axolotloknál: ha az állat sokat mozog akkor több vér kerül a farkába, ezáltal fehérbőrű axolotloknál a farok rózsaszínes, halvány pirosas árnyalatot vehet fel. Ez 1-2 órán belül elmúlik. Amennyiben nem köthető mozgáshoz, akkor vízprobléma van a vízben.
  pirosfarok.jpg
  mozgástól bepirosodott farok

 • kifakuló bőr és kopoltyú: alváskor természetes hogy az állat kicsit elszíntelenedik, nincs akkora véráramlás a kopoltyúiban sem. Egyes axolotlok képesek elszürkülni ha túlzott stressz éri őket például takarításkor. Ez sajnos természetes, igyekezzünk az ilyen egyedeket a lehető legkevesebb stressznek kitenni.
  elszürkülés.JPG
  Elszürkülés és farokgörbítés stressz hatására, ha megnyugszik az axi 1-3 óra alatt teljesen visszatér az eredeti színe

 • áttetsző has: sokan megijednek amikor a pár centis hazavitt axi vörösszúnyoglárvából vagy tubifexből jól belakmározik és vörössé válik a hasa, golden albínóknál fémesen lilás csillogósba. Ez teljesen természetes, mert olyan kicsik még, hogy áttetsző a hasuk, anynira vékony a bőrük, később, ahogy nőnek fel egyre kevésbé lehet látni majd az ételt, végül majd semennyire.
  áttetsző has fehér.JPG
  áttetsző has carmela.jpg

Ha baj van:
Bár van a fórumnak SOS részlege, igazából mi nem tudunk csodát tenni, nincs országos állatorvosi ügyeletünk, így ha hirtelen történt valami nagy gond, akkor azonnal menj állatorvoshoz, ne várd meg a válaszunkat, ami úgy is az lesz, hogy azonnal vidd orvoshoz.
Sokkal több betegséget felismerünk a tünetei alapján, mint amire tanácsolni tudunk valamit azon kívül, hogy állatorvoshoz kell vinni. Apróságoknál tudunk tanácsokkal segíteni mint például a gombásodás, hőguta, vízproblémák felderítése... de ezek többnyire igen enyhe vagy nem komoly betegségek.

Ha úgy döntesz hogy kikéred a véleményünket:
Feltétlenül olvasd el ezt a topikot>>>, hogy felkészült, részletes leírást tudj adni a betegségről, különben csak faggatózásba kerülünk. Nem vagyunk látnokok, és minden apró tényt tudni akarunk, mert hiába teszünk fel 30 kérdést, sok állattartó még így is eltitkol, elhallgat szándékosan vagy véletlenül olyan információkat amik teljesen megváltoztatnák a diagnózist. Ha minden kérdésre válaszolsz, akkor jó eséllyel teljes mértékben meg tudjuk állapítani a betegséget, annak kiváltó okát, és szerencsés esetben gyógyító tanácsokat tudunk adni.

Felelősség:
Természetesen nem vállalunk felelősséget az állatodért, ezt Te vállaltad fel, amikor megvásároltad. Mi tudunk tanácsokat adni a tapasztalataink alapján, de nem vagyunk orvosok, és egy orvosi szobát egy hétköznapi ember lakása nem tud utánozni, biztosan nincs meg az a felszerelés, amire szükség lenne. Ha bizonytalanok vagyunk, több eshetőség is szóba jöhet, mindig közöljük az összeset. Elmondjuk, hogy mi mit tennénk, de a döntés és a felelősség a Tiéd, hogy meg is teszed-e. Olyan tanácsot nem adunk, amit már magunk ne próbáltunk volna ki. Súlyos betegségeknél, ahol az életben maradás 1% alatt van, ne várd, hogy amit tanácsolunk hatni fog, és meggyógyul, és ne minket okolj, ne mondd, hogy a tanácsunk miatt halt meg, mert ez hazugság volna. A betegségek nagy többsége mögött szakszerűtlen állatbeszerzés, állattartás és állatgondozás rejlik. Egy jó tenyésztőtől vásárolt, szakszerűen tartott állat nagyon, nagyon ritkán lesz beteg, többnyire csak gombásodás, némi sérülések, időnként kopoltyúprobléma lép fel az állat idős koráig, amik könnyen kezelhetőek még otthoni körülménye között is. Ha mindenki ez szerint járna el, az egészségügyi topikunk tized ennyi hozzászólást tartalmazna.
Sendy
Minél több embert ismerek meg, annál jobban szeretem és tisztelem az állatokat.
A házirend be nem tartása büntetést von maga után!
Leggyakoribb hibák: túl sok enter, nem megfelelő témába írás, témacím elhagyása.
Avatar
Sendy
MAF tanácsadó:
MAF tanácsadó:
Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 1555
Csatlakozott: 2010.12.05. 00:24
Tartózkodási hely: Tatabánya

Vissza: Egészségügyi kérdések

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Bing [Bot] valamint 0 vendég

cron